27 de nov. 2008

FEINA PEL SENADOR EUDAL CARONELL




L'ICAC i l'Arqueològica demanen la dimissió de la regidora de Patrimoni


L'adjudicació a un catedràtic de prehistòria de l'estudi del pont del Diable «és la gota que fa vessar el vas»

CARINA FILELLA. Tarragona
La directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Isabel Rodà, creu que és «il·lògic» que l'Ajuntament de Tarragona encarregui a un catedràtic de prehistòria, Eudald Carbonell, l'estudi dels materials constructius del pont del Diable, un aqüeducte romà. Per Rodà, aquesta decisió «és la gota que fa vessar el vas», i demana que «hi hagi una remodelació de l'equip de govern» que substitueixi la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell. Igualment, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense demana la «dimissió» de Rosell, que, segons ells, «ha transformat l'àrea de Patrimoni en una agència de viatges i de col·locació d'amics».





«Què passaria si aparegués un titular que digués: La catedràtica d'arqueologia Isabel Rodà farà l'estudi de les restes d'Atapuerca?». La directora de l'ICAC exemplifica així la seva «sorpresa» pel fet que l'Ajuntament de Tarragona adjudiqui a Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria, l'estudi d'un monument romà com és el pont del Diable. Tal com va avançar dimarts passat El Punt, Carbonell s'encarregarà de fer l'estudi dels materials constructius de l'aqüeducte. Isabel Rodà recorda que l'ICAC té una unitat d'estudis arqueomètrics dedicada als estudis de materials constructius romans. Precisament el mes de juny de l'any que ve, sota l'aixopluc de l'ICAC, se celebrarà a Tarragona un congrés internacional dedicat als estudis dels materials de l'antiguitat. Per Rodà, és «il·lògic» que s'encarregui a un especialista en prehistòria aquesta tasca: «És una manera absurda de fer política patrimonial. Tarragona té la sort de tenir dos instituts d'arqueologia: un de prehistòria i un d'arqueologia clàssica. Hem sento dolguda com a ciutadana pel fet que, tenint una institució d'arqueologia clàssica, passin aquestes coses.»

La directora de l'ICAC creu que aquesta decisió municipal «és la gota que fa vessar el vas en tota una trajectòria incomprensible en què tot són problemes i poques ganes de col·laborar», referint-se a la regidora de Patrimoni, Rosa Rosell. Per això, demana «una remodelació de l'equip de govern, amb els equilibris de pactes que s'hagin de respectar» per tal que se substitueixi l'actual lideratge d'aquesta àrea. «Penso que les coses no funcionen bé en patrimoni», diu Isabel Rodà, que afegeix: «No és una lluita personal amb ella [Rosa Rosell], però el seu tarannà no té contenta la ciutadania.»

Se suma a aquest malestar per l'actual política patrimonial de la ciutat la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT). Els seus directius es reuniran avui mateix amb l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, per «reiterar» la seva petició que dimiteixi la regidora. Les seves justificacions són contundents: «[Rosa Rosell] ha transformat l'àrea de Patrimoni en diverses coses: una agència de viatges, pels viatges continus que realitza; una oficina de col·locació d'amiguets, i una oficina d'exclusió de tota la gent, entitats i institucions que tenim capacitat d'anàlisi crítica i no estem disposats a formar part d'una cort celestial.» Així ho comenta Rafael Gabriel, president de la RSAT, que ho té clar: «Volem la dimissió» de la regidora.

La responsable de l'ICAC creu que les picabaralles que hi ha hagut històricament entre les institucions i administracions implicades en el patrimoni de Tarragona «s'han d'acabar»: «Deixem-nos de protagonismes absurds. No hem de fer competència a ningú, sinó que hem d'anar a sumar. Tenim gent, tenim potencial, som patrimoni de la humanitat..., doncs deixem de posar pals a les rodes», exclama.

Tant Isabel Rodà com Rafael Gabriel volen deixar clar que les seves crítiques «no són en absolut» envers el catedràtic de prehistòria Eudald Carbonell, ni per a l'institut que encapçala, l'IPHES, «a qui tenim un gran respecte», assenyalen.

Fonts de l'IPHES, dirigit per Eudald Carbonell, han explicat que l'encàrrec de l'estudi del pont del Diable es va començar a gestionar fa uns cinc anys, en l'anterior equip de govern (amb Mercè Martorell com a regidora), quan no existia l'ICAC. Els contactes del consistori es van fer amb l'empresa Arqueoline, nascuda en el si de la Universitat Rovira i Virgili i que posteriorment ha donat lloc a l'IPHES.





ISABEL RODÀ
DIRECTORA DE L'INSTITUT CATALÀ D'ARQUEOLOGIA CLÀSSICA (ICAC)
«Que s'adjudiqui a un catedràtic de prehistòria l'estudi dels materials de l'aqüeducte romà és il·lògic i una manera absurda de fer política patrimonial. No vull una lluita personal amb la regidora, però el seu tarannà no té contenta la ciutadania»



RAFAEL GABRIEL
PRESIDENT DE LA REIAL SOCIETAT ARQUEOLÒGICA TARRACONENSE (RSAT)
«[Rosa Rosell] ha transformat l'àrea de Patrimoni en diverses coses: una agència de viatges, una oficina de col·locació d'amiguets, i una oficina d'exclusió de tota la gent, entitats i institucions que tenim capacitat d'anàlisi crítica»

3 comentaris:

La casa de Pinel ha dit...

es mona aquesta noia.
arqueologia no es aquello que investiga los de los dinosaurios?
no que pase por aqui para decirte que ya mismo continua la guerra de fotos historicas, mas que nada para que te pongas el casco...

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Pinel, arqueología es desenterrar el pasado.

Por lo tanto, el hecho de buscar un expediente en los archivos municipales ya puede ser considerado arqueología.

Apa Noi ha dit...

pinel

no solo historicas , tambien valen las de hoy

por cierto mirate lo del PUNTI