24 de set. 2008

TARRAGONA ALS HEROIS DE 1811




ESTÀTUA DELS DESPULLATS

Aquesta escultura va ser creada per Julio Antonio, un escultor de Tarragona que no va arribar a veure-la instal·lada per la seva mort prematura, pel que va anar la seva mare la qual va assistir a la inauguració de la mateixa presidida per la Reina Victoria Eugenia.

Aquesta escultura va ser col·locada en l'any 1931 com Monument als herois que van perdre la vida durant la Guerra del Francès de l'any 1811, per defensar la ciutat de les tropes de Napoleó. L'escultura representa a 3 soldats nus .

El la època que es va crear l'Escultura, havia molt pudor sexual el que va provocar un gran escàndol entre els eclesiàstics i militars, pel que durant anys va ser guardada perquè no la veiés ningú, mentre discutien per a trobar la forma de col·locar-la sense que s'escandalitzés ningú. . D'aquesta forma van proposar col·locar-la amb un paravent al voltant a manera de cortina i amb un guàrdia vigilant les 24 hores del dia perquè solament poguessin veure-la els majors d'edat.

En una visita a Tarragona, la Reina Victoria Eugenia, va voler fotografiar-se al costat de l'escultura per a demostrar que no passava res i que no havia cap motiu per a ser tapada. Així que en l'any 1931 va ser descoberta per ella mateixa la Placa Commemorativa i a partir d'aquest moment va ser exposada públicament. En el transcurs de tota aquesta polèmica es va morir prematurament l'Escultor

curios










6 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

benvingut al món bloguero, salutacions d'u de Reus

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Al pati o saló de Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona també hi ha inscripcions commemoratives dels successos de la Guerra del Francès. Per curiositat, algú sabria dir o s'ha fixat de quina època són? Són molt posteriors o immediatament posterior als fets?

("rizar el rizo")

La casa de Pinel ha dit...

desde luedo hay que tener mala suerte, mira que no llegar ha ver su obra culminada.
un saludo

Sabina Santiago ha dit...

noi, eres un pozo de sabiduria.

Mon ha dit...

Benvingut al mon dels blogs, Ves en compte que aixó enganxa....
salutacions i sort d'un tarragoni exiliat voluntariamenta sota d'un garrofer a Mont-roig

Mon ha dit...

un dels escultors que també va presentar uns esbossos de monument als caiguts i competia amb Julio Antonio(nascut a Mora d'Ebre)va ser en Carles Mani (també escultor de Mora d'Ebre) però no exiteix cap vincle entre tots dos. De fet va ser Mani qui contacta amb el regidor Joan Pala i li mostra un esbos de monument de gran austeritat i molt avanguardista per l'epoca.Va guanyar julio Antonio amb una obra mes tradicionalista (malgrat els nus)Quan es va triar entre les obres presentades hi havia divisió de opinions però tots donaven per guanayadora l'obra d'en Mani. Peró un error a l'hora de les votacions per part d'un regidor que va emetre sense voler el seu vot a Julio Antonio va fer decantar l'elecció cap aquest artista.
assabentat Carles Mani de l'incident aquesty li va entrar una gran depressió que li causa la mort. Mani tenia molta il.lusió en aquest monument als herois tarragonins.