20 d’oct. 2008

NO AL CEMENTIRI NUCLEAR


2 comentaris:

Apa Noi ha dit...

ASCO, EL NUCLI DE LA PARADOXA ATOMICA


· La majoria dels habitants treballen a les centrals nuclears o en l'Ajuntament¡
Ascó a l´ Agost és de Festa Major,així ho confirmen les 76 pàgines d'un programa de festes http://www.lariberadebre.com/asco/images/stories/Docs/programafestes.pdf
que més aviat sembla una excel·lent guia turística. Però ningú no l'estranya. És tan sols una petitíssima mostra de tots aquests beneficis que comporta allotjar en el municipi els dos grups de la central nuclear d'Ascó. Amb els 5,7 milions d'euros d'IBI que el gestor ha pagat a l'Ajuntament de la petita localitat de 1.600 habitants dóna per a això i per a molt més. Per als més crítics els diners de l'energia nuclear, "s'ha tirat en fer places de marbre i en tapar la boca als polítics".
A Ascó es poden comptar amb els dits d'una mà els feligresos que no treballen per a la planta atòmica. Algun hi ha que es desplaça fins a l'electroquímica de Flix i molt pocs els que treballen fora del municipi, perquè les principals fonts laborals de les quals beu el poble són la central nuclear i el propi Ajuntament.
Ascó remodelarà les seves piscines municipals, té en projecte construir piscines cobertes amb tot tipus de serveis, inclosos aquells amb finalitats terapèutiques, reparteix beques de 700 euros anuals als seus estudiants universitaris, subvenciona els de primària i secundària i distribueix els diners amb qualsevol excusa: arreglar la teulada pot ser un.
Amb panorama de beneficis socials tan esplèndid, el risc nuclear queda diluït, com va demostrar l'escassa resposta de la població a l'oferiment de l'Ajuntament per passar les anàlisis radiològiques després de la fuga de partícules radioactives. No va arribar al mig centenar de persones i no totes van ser del poble, ja que l'oferiment es va estendre a la població veïna de Vinebre.
Per a mostra, el propi alcalde, Rafael Vidal (CiU), treballador de la nuclear des de fa 30 anys. El cap del Govern municipal defensa públicament la manera de procedir de la central atòmica que, després de la fuga radioactiva que es va produir el 26 de novembre del passat any, no el va donar a conèixer fins a principis d'abril d'aquest any. Per il·lustrar la seva actitud i postura, l'alcalde d'Ascó va afirmar que el que va passar pot comparar-se a una avaria en un cotxe, que "sents un RUIDITO cada dia, però un dia se't perd la roda per la carretera. I fa tres mesos que està el ruidito".
L'alcalde d'Ascó pretén, amb tot, no barrejar churras amb merines. Diu que ni la seva relació laboral amb la central ni les aportacions econòmiques de la planta al municipi no tenen influència en la seva posició.
L'actitud I|postura de l'alcalde, que comparteix el municipi, queda en les antípodes d'aquells anys 70 en els quals el llavors alcalde, Joan Carranza, es va manifestar obertament i activament contra la instal·lació de la planta atòmica. El llavors alcalde, el primer de la democràcia i elegit precisament per la seva actitud I |postura antinuclear, "va jurar públicament", , que si la central entrava en funcionament marxaria del poble. I així va ser.
Just l'endemà l'alcalde, la seva dona , els 9 fills i els seus estris de sastre" van emigrar a Santa Coloma de Farners.


NO AL CEMENTIRI NUCLEAR

SALUT

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

I com és que la fuita nuclear d'Ascó, que era un secret al carrer, la van callar tan bé, que quan venia de la Granja d'Escarp un dia em vaig esgaliar dels llampecs que sortien de la xemeneia?