29 d’oct. 2008

LA CASTANYADA, TOTS SANS O HALLOWEEN


La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada, prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment envoltes en paper de diari. En molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzaven rifes de panellets i fruita confitada.
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.


Tots sants és una festa que se celebra el dia 1 de novembre. Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià. El seu origen es troba a primeries del segle VII, quan el papa Bonifaci IV, en comptes de fer enderrocar el Panteó de Roma (o sigui el temple pagà de tots els déus), que Marc Agrippa havia fet construir a honor de Júpiter, en memòria d'haver l'emperador August guanyat la batalla contra Marc Antoni i Cleòpatra, el purificà i consagrà a honor de la Verge i de tots els màrtirs i disposà que cada any fos celebrada una festa en la diada de la seva dedicació. En aquest dia se sol fer una missa en honor als morts i després, anar al cementiri a dur flors als difunts. El costum de visitar als difunts és d'origen romà i per això és un tret comú a les cultures influïdes per l'antiga Roma. Antigament, però, aquestes visites es feien en les èpoques de les collites. Són propis d'aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, moniatos







Halloween és una festa provinent de la cultura cèltica que se celebra principalment als Estats Units en la nit del dia 31 d'octubre.Els seus orígens es remunten als cèltics i la festa va ser exportada als Estats Units per emigrants europeus el segle XIX, més o menys cap a 1846. La força expansiva de la cultura de EE.UU ha fet que Halloween s'hagi popularitzat també en altres països. El dia d'Halloween, en temps moderns es considera una festa nord-americana.La història de l'Halloween es remunta a fa més de 2.500 anys, quan l'any celta acabava al final de l'estiu, precisament el dia 31 d'octubre del nostre calendari. El bestiar era portat dels prats a les estables per a l'hivern. Aquell últim dia, se suposava que els esperits podien sortir dels cementiris i apoderar-se dels cossos dels vius per ressuscitar. Per evitar-lo, els poblats celtes embrutaven les cases i les "decoraven" amb ossos, calaveres i altres coses desagradables, de manera que els morts passessin de llarg espantats. D'allà ve la tradició de decorar amb motius sinistres les cases en l'actual vigília de tots els sants i també les disfresses. És així doncs una festa associada a la vinguda dels déus pagans a la vida.











12 comentaris:

Mon ha dit...

Castanyada clar que si....però aqui sembla ser que vivim en un pais on tenim meny preu per les nostres tradiccions (d'aqui quatre dies cel.lebrarem el dia de accio de gracies

Canalla dels Xiquets del Serrallo ha dit...

Per mi castanyada, així ho celebraré amb la colla el divendres nit i dissabte fem una bona festa, però res de castaween.

FESTA BLAVA
Concert del 20è aniversari dels Xiquets del Serrallo.
1 novembre a les 23:00 al refugi nº2 del moll de costa del port de tgn.
Miquel del Roig + El Belda i el conjunt Badabadoc + dj. Xeriff (Dr. Calypso).
Entrada gratuïta.

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Tant ens volem americanitzar que hem importat el Halloween i la crisi.

Salut.

Apa Noi ha dit...

Blas Jesús Sánchez González

Mira que en otras epocas importamos las patatas, esto si que esta bien, i no la chorada del hhhhhaaaaloooooowwwweeeennnnnn.

hoy para cenar una tortila de patatas ñam, ñam ,

Que votas por la castanyada?

salut

Apa Noi ha dit...

MON
Si se senyor, la castanyada, ja has vist que no he dit res dels panellets, que no es poden ni tocar
Salut

Apa Noi ha dit...

Canalla dels Xiquets del Serrallo
Si com sempre la castanyada
Que vagi be el concert del 20è aniversari dels Xiquets del Serrallo.

Una pregunta, he estat fen un estudi, i no trobo informació de la vostra colla
Tinc raó que un dels fundador va ser Mossèn FORT, que ara esta al hospital Juan XXIII.
Gràcies

Pd, al LLORO AMB EL QUE FEU CANALLA

SALUT

Kiko ha dit...

Con diferencia 1º la castanyada, pero este problema también pasa con los reyes magos y papa Noel, estos americanos quieren o pretenden que cambiemos nuestras fiestas por fiestas maricamericanas y lo peor que casi lo están consiguiendo.
Salud

La casa de Pinel ha dit...

esta muy claro, clarisimo.
castañadaaaaaaaaaaaa!!!!.
no se si me explicado, castañada.
lo de todos los santos yo opino que lo que no hagas en vida por alguien, no vallas a pretender hacerlo una vez muerto.
un saludo y castañada.

La casa de Pinel ha dit...

alguien al igual no me ha entendido.
yo quiero la castañada.

Waipu Joan ha dit...

castanyada, per descomptat!
M'agrada el teu bloc.
Salutacions cordials!

Apa Noi ha dit...

tots la castanyada, si srs

pd pinel quiero decirte algo personal, no te funciona el e-mail?

La casa de Pinel ha dit...

señor apa noi, castañada siii.
el correo funciona correctamente, e recibido un par de mails y ya le comentare via interna en breve para decidir como se publican.
falla el servidor y mañana no se podra aunque esta acabada, la voz del ciudadano. es cuestion de horas, maximo dias en que nos den la autorizacion y estemos en la red.
un saludo y espero muchas mas aportaciones suyas.